Когато тръгваме на планина,  движим се по заледените улици на града или имаме малки деца е добре да имаме винаги под ръка едно флаконче с Арника 200 СН.  Това  е ПЪРВОТО хомеопатично лекарство, което може да се даде при всякакви физически и психически наранявания.
Психологичният профил на хората тип Арника съотвества на хора, който се  „блъскат прекалено” и се съсипват от работа. Те искат да бъдат необходими, да виждат, че другите немогат без тях, и се хвърлят в огромна героична деятелност, неизбежно подлагайки се на риска да поемат максимален брой удари и да понесат възможно най-големи страдания.Ако първият маратонец бе взел арника вероятно не би умрял в края на своя бяг. Защо е искал да бяга толкова бързо без да спира? Защо не е предал щафетата на някой друг?

Арника трябва да разбере, че никой не е сам на тази планета, че трябва да разчитаме на другите и да им доверяваме част от задачите си, а не да ги крепим само със собствени усилия.Свръхчувствителни хора, не позволяват да бъдат докоснати. Имат упорита и твърдоглава съпротива срещу мнението на другите. Дори, когато са много зле твърдят, че нищо им няма. Реакция на войн. Дори ако има белодробен рак продължава да пуши и да води обичайния си начин на живот.Това е демонстрация, че той може да преодолее всичко. Никакво предаване! Черно–бяло мислене, ригидни възгледи. Диктаторско поведение, със слабостите, който имат всички диктатори.

Външно може да се употребява като компреси или крем в случаи на: – натъртвания и подкожни кръвоизливи – травми на ставите – навяхвания и изкълчвания – леки измръзвания. Афинитета на АРНИКА към меките тъкани и мускулите, кожата, сърдечносъдовата система и особено към капилярите,и кръвта определя и нейното приложение.

За какво в ежедневието ни може да ни помогне Арника:

* АРНИКА е първото и главно хомеопатично лекарство, което се дава при травми на меките тъкани и мускулите – удари от тъпи предмети, падания, транспортни злополуки. Тя спомага за преодоляване на шока от травмата, ако има такъв, премахва изцяло или поне значително намалява болката и ако е дадена непосредствено след инцидента, може да предотврати образуването на подкожни кръвоизливи или да спомогне за по-бързото им разнасяне, ако такива вече са започнали да се образуват. АРНИКА значително съкращава срока на възстановяване и предотвратява развитието на инфекции в раните.

* АРНИКА се прилага много успешно пред- и постоперативно при хирургични интервенции, включително и в стоматологичната практика при екстракция на зъби за намаляване на кървенето, избягване на усложнения (развитие на инфекция), скъсяване на оздравителния период и овладяване на болката и шока от травмата.

* Счупвания, навяхвания и изкълчвания.

* Черепно-мозъчни травми включително и кома, както и последиците от такива – главоболие, частична или пълна загуба на памет, епилепсия, менингит и др. (да се има предвид, че в тези случаи могат да бъдат показани и други хомеопатични лекарства, затова оплакванията, които остават след такива травми, се лекуват само от специалист).
Болният може да е със замъглено съзнание и не съвсем адекватен, но въпреки това да твърди, че се чувства добре и няма нужда от помощ, а всъщност състоянието му е сериозно.

* Травми на гръбначен стълб.

* Дадена при първите признаци на хеморагичен инсулт, може да спомогне за по-бързото разнасяне на кръвоизлива и за пълно възстановяване.

* АРНИКА е показана при мускулна умора след изтощителна физическа работа, дълги изморителни преходи, или прекарана безсънна нощ с чувство за разбитост след това.

Действа укрепващо след прекарани изтощителни заболявания.

* Постоперационна пареза на сфинктерите на пикочния мехур както и задръжка на урината след физическо пренапрежение или раждане.

* Хематоцеле – посттравматично или постоперационно.

* Кръвоизлив в ретината на окото или диплопия (двойно виждане) причинени от травма. Може да предотврати развитието на посттравматична катаракта и ослепяване от наранявания на окото, ако се дава за известен период от време след травмата.

* Болки в ухото при спукване на тъпанчето в резултат на взрив.

* Епистаксис (кървене от носа) в резултат на травма.

* Наранявания на лицето след побой или падане.

* АРНИКА може да се даде и след удар от ток.

* АРНИКА намира изключително ценно приложение в акушерогинекологичната и неонаталната практики: Тя често се явява ефикасно средство при маточни кръвотечения с различна етиология вследствие на недостатъчна съкратителна способност на матката – след аборт, при субинволюция на матката; кръвотечения, свързани с възпалителни заболявания на женските полови органи.

Д-р Пинк, който има повече от тридесет години опит като акушер-гинеколог, счита, че АРНИКА 30 или 200, дадени на майката и детето след трудно и продължително раждане, (понякога последвана и от ХИПЕРИКУМ 30 или 200) спомага за предотвратяване на последствията от родовата травма.

АРНИКА 6 или 30 може да се даде неколкократно и при силни и болезнени контракции по време на раждане; улеснява разкритието и овладява болката.

Способността на АРНИКА да предотвратява пуерперален сепсис и да спомага за преодоляване на ефектите от продължително и тежко раждане е известна на лекарите-хомеопати от поколения, (вж. „Хирургични операции, раждане и аборт“).

*АРНИКА може да се даде при голяма чувствителност на майката към движенията на плода – усеща ги болезнено и дори могат да я будят през нощта (това всъщност се дължи не толкова на засилените движения на плода, колкото на повишената чувствителност към тях).

* При травматични увреждания на бебето в процеса на раждане. Задръжка на урината у новородено.

* Болки след раждане. Заплашващ аборт след падане или друга травма. Пуерперална треска.

* Септични, посттравматични температурни състояния (когато са тежки могат да протичат с прострация и замъглено съзнание и дори безсъзнание), посттравматични депресии, артрит и др.

Гореща глава със студено тяло при различни болестни състояния може да бъде индикация за приложението на АРНИКА.

Начин на приложение:
За външна употреба за компреси се прилагат 10-20 капки от майчината тинктура (М.Т.) в 100 мл. вода. За вътрешно приложение в остро състояние : ЗОСН  и 200 СН –консултирайте се със специалист колко дълго време може да  го  приемате  и на какви интервали!
NB! Тинктура от  АРНИКА не се прилага външно при травматични поражения с нарушена цялост на кожата!

Източници:
1.Призма-Съвременните тайнства на Материя медика- Франс Вермюлен
2. Духът на лекарствата – Гранжорж
3. Материали от Интернет