През пролетта, по време на отпуска, бях в малко селце и  една сутрин  съседите  ми се оплакаха, че от месеци лекуват  една овца от стадото си, която е пострадала при постригване на вълната й. Овчарят без да иска я наранява с ножицата, вследствие на което  кожата се инфектира и започва да  секретира гной. Ветеринарният лекар беше давал много лекарства, но за съжеление безрезултатно.
В момента когато я видях, имаше около 10 см в диаметър рана от оголено месо, което беше в гной и на всичкото това страдание, мухите не се отделяха от нея. Лекарството Калкарея сулфурика, което трябваше да дам ,за съжеление липсваше в моя комплект за първа помощ  и за това дадох друго лекарство, което е много ефективно при гнойни процеси – Силика 200 CH.
Около два дни от раната излизаше голямо  количество гной и след това почти спря. Тогава включих  разтвор от хомеопатична Calendulla 200 C. Помолих съседката да донесе съд с чиста вода  около литър, сипах в него една капка Calendulla и й казах да промива  раната през няколко часа.
Тя като видя „количеството“ – една капка от цветето невен,  което расте в градината й, ме погледна с всичкото съмнение на света. Нейното съзнание не можеше да намери случай от своя минал преживян опит,  за да го сравни с подобна ситуация . И тъй като съзнанието си служи със съждения от типа „вярно“ „невярно“ „истина“ „неистина“, тя  реши, че това  не е истина и зае съответния външен израз и поза – леко присвиване на очите, пълни с насмешка и отричане. Но въпреки несподеленото недоверие тя направи каквото трябваше  и раната се затвори за няколко дни. Очевидно  след второто промиване с разтвора от Calendulla беше  създадено енергийно поле и мухите престанат да кацат върху животното. За около 10 дни раната на овцата заздравя  и хомеопатията, в лицето на моята съседка спечели още един приятел.

Джема

Поведението на кучетата е наследено от техните диви прародители. Някога те са живели в глутница с установена йерархия  и признат водач. Домашното куче приема своя стопанин за такъв водач и му се подчинява. То общува с хората чрез езика на тялото си. Джема е от порода кокер шпаньол (наричан още „веселият кокер“). Тя е на 12 години. Беше  й назначена операция на доброкачествен тумор  в корема (с формата на голям картоф) и още един по-малък, които притискаше едното й око, и то беше почти затворено. Туморът беше болезнен на докосване. Разпитах подробно за нейния характер и поведение – какво обича, от какво се страхува и къде обича да спи. Джема се влошаваше от месо. Оказа се, че тя е много зиморничава и само търси под коя по-топла завивка да се скрие, не е агресивна (каквото беше  й моето впечетление) и е много дружелюбна. Преди време била ухапана и наранена от друго куче на същото място където е туморът.Предложих две хомеопатични  лекарства с които  собствениците да направят опит, тъй като нямахме никакво време. Операцията беше назначена за понеделник, а денят на прегледа беше четвъртък. Решихме да започнем с  Белис перенис 6C -сутрин и Кониум 6C  вечер. До понеделник  големият тумор се беше смалил до големината на орех, а туморът под окото изчезнал. Разбира се, операцията беше отложена и за сега Джема лае безгрижно.

Из протокола на ветеринарна клиника „Д-р Дулитъл“

На 20.08.2001 г. Р. П. довежда куче Джема, от женски пол, на 12 г. възраст, кастрирано. След прегледа се установи:

⦁ Животното е със запазено общо състояние.
⦁ Тумор във вагината.
⦁ Тумор в областта на втори мамарен комплекс, вдясно, във вид на твърда буца и големина колкото малка ябълка. Насрочена е операция за отстраняване на вагиналния тумор.

На 21.8.2001 вагиналният тумор е отстранен успешно. Един месец  след операцията кучето е прегледано.
След прегледа се установи:

⦁ Кучето  е със запазено общо състояние.
⦁ Туморът в областта на втори мамарен комплекс нараства до размерите на ябълка, болезнен е и е плътно срастнал с гръдната кост.
⦁ Ново туморовидно образувание в съседство на тумора в областта на втори мамарен комплекс с големината на малка ябълка с тестява консистенция и болезнен.
⦁ Ново туморовидно образувание в областта на десен долен клепач, довело до почти пълно затваряне на очната цепка. Операция не е насрочена, поради краткия срок от първата операция.

На 19.11.2001 кучето е доведено след проведена терапия с хомеопатични средства. След прегледа се установи:

1. Животното е със запазено общо състояние.
2. Отделяне на тумора в областта на втори мамарен комплекс от гръдната кост и чувствително намалените му размери до големината на орех.
3. Туморът в съседство липсва.
4. Туморовидното образувание в областта на десен долен клепач липсва.
5. Данни за поява на нови метастази липсват.

Д-р Антонио Радоев
Д-р Димитър Иванов
Д-р Мила Бобадова

Ветеринарна клиника  „Д-р Дулитъл“, ул. „Козлодуй“ 79, тел. 31-30-77